MYK-GİSBİR Kupası Yarış İlanı 2015
MYK-GİSBİR Kupası Yat Yarışları, MYK (Marmara Yelken Kulübü) ev sahipliğinde ve GİSBİR (Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği) sponsorluğuyla 28-29 Mart 2015 tarihlerinde İstanbul Caddebostan parkurunda düzenlenecektir.
Türkiye Yelken Federasyonu’nun Faaliyet Programında yer alan ve GİSBİR ile MYK’nın gerçekleştirdiği ortak çalışmayla bu yıl ikincisi düzenlenen MYK – GİSBİR Kupası Yat Yarışı IRC 0, IRC I, IRC II, IRC III, IRC IV, Destek ve Sportboats sınıflarına açık olup katılımın yüksek olması beklenmektedir.
MYK-GİSBİR Kupası Yarış İlanı
28-29 Mart 2015
- UYGULANACAK KURALLAR
– Uluslararası Yelken Federasyonu – Yelken Yarış Kuralları (ISAF – RRS) 2013 – 2016
– Uluslararası Yelken Federasyonu – Özel Açıkdeniz Yönetmeliği (ISAF – OSR) 2014 15 Kategori 4
– IRC Kuralları (2015)
– TYF ilgili Talimatları
– TYF Reklam Talimatı
– MYK-GİSBİR 2015-Genel Yat Yarış Talimatı ile Yarış İlan Hükümleri ve varsa Ek Talimatlar
- ÖNGÖRÜLEN PROGRAM
27 Mart Cuma |
17:00 19:00
|
Kayıtların kapanışı Skipper toplantısı (Marmara Yelken Kulübü Lokali)
|
28 Mart Cumartesi |
12:00 |
İlk yarış startı (Şamandıra yarışları Caddebostan -Parkuru)
Günde iki yarış planlanmıştır. |
29 Mart Pazar |
12:00 19:00 |
İlk start (Şamandıra yarışları Caddebostan -Parkuru) Ödül Töreni (Marmara Yelken Kulübü Lokali) Günde iki yarış planlanmıştır. 16:00’dan sonra uyarı işareti verilmeyecektir. |
- AÇIK OLDUĞU SINIFLAR
Yarışlar, tam boyları (LOA) 6 – 27 metre arasında bulunan, içten veya dıştan takma bir motora sahip, 2015 yılı IRC Ölçü Belgesi olan ve yarış talimatına göre IRC 0, 1, 2, 3, 4, Destek ve Sportboats sınıfında teknelere açıktır.
IRC Ölçü Belgesine sahip tekneler aşağıdaki kriterlere göre sınıflara ayrılacaklardır:
a) IRC 0 Sınıfı (Sarı Flama): TCC 1.106 ve üzeri olan tekneler, IRC 0 Sınıfı teknelerde ENDORSED Sertifika zorunluluğu vardır.
b) IRC I Sınıfı (Yeşil Flama): TCC 1,105 ve 1.070 üzeri olan tekneler ile TCC değerine bakılmaksızın tüm Mumm 30 (Farr 30) tipi tekneler. IRC I Sınıfı teknelerde ENDORSED Sertifika zorunluluğu vardır.
c) IRC II Sınıfı (Lacivert Flama): TCC 1,069 ve 1,020 arası olan tekneler. IRC II Sınıfı teknelerde ENDORSED Sertifika zorunluluğu vardır.
d) IRC III Sınıfı (Mavi Flama): TCC 1,019 ve 0,980 arası olan tekneler. IRC III Sınıfı teknelerde ENDORSED Sertifika zorunluluğu vardır.
e) IRC IV Sınıfı (Turuncu Flama): TCC 0,979 ve altı olan tekneler. IRC IV Sınıfı teknelerde ENDORSED Sertifika zorunluluğu vardır.
f) DESTEK Sınıfı (Bordo Flama): Yarış hayatına yeni başlayan, yukarıda belirtilen tekne sınıfı özelliklerini taşıyıp IRC ölçü belgesi edinmemiş, DESTEK sınıfında yarışmayı kabul eden teknelere açıktır. DESTEK Sınıfında yarışacak tekneler tek sınıf halinde yarışabilirler.
Tekneler, belirlenen ve ilan edilen sınıflarında yarışacak olup başka sınıfta yarışma talebinde bulunamazlar. Bir sınıfta yarışın yapılabilmesi için en az 3 starter şartı vardır. 3 den az starter olması durumunda Yarış Kurulu/Organizatör bu tekneleri en yakın sınıfa ekleyerek sonuç alabilir. Bu uygulama, DESTEK sınıfı için geçerli değildir.
Bir seri yarışın başında yarış ilanında belirtilmiş olan ve en geç kayıtların kapanma saatinde kayıt formu ile birlikte ibraz edilmiş olan bir ölçü belgesi, seri devam ederken bir başkası ile değiştirilmeyecektir. Ancak olabilecek bir protesto sonucunda veya UNCL/RORC Rating Ofisi tarafından belirlenmiş bir hata durumunda alınacak yeni belgedeki TCC değeri, bir önceki belge tarihinden itibaren geçerli olacaktır.
g) SPORTBOATS Sınıfı (Beyaz ya da Sınıf Flaması): “SPORTBOATS” adı verilen ve aşağıdaki özelliklerin tümüne haiz olan yelkenli teknelere ve Yetkili Ulusal Otorite tarafından verilmiş olan 2014 veya 2015 yılı SMS Sertifikasına sahip olup, SMS ölçü sistemine göre en az 0,675 “time correction factor” a sahip olan yelkenli yatlara açıktır.
•Tekne Boyu : 6,00m – 8,50m
•Tekne Eni : 2,10m – 3,50m
•Tekne Ağırlığı : Azami 1.600kg
•Tel Trapez Sis. : YASAKTIR
•Taşınabilir Balast: YASAKTIR
• Motor Gücü : En az 2 HP dıştan takma motor bulunacaktır
•Demirleme : En az 5 kg’lık çapa + zincir bulunacaktır
•Salma : Hareketli salmalı teknelerin salması en derin pozisyonda sabitlenecektir
Sportboats sınıfı birlikte start alacak ancak farklı değerlendirilecek olan Division 1 ve Division 2 adlı iki alt kategori oluşturulacaktır.
Yarışlar, tüm bölgelere ve yabancı teknelerle, yelkencilere geçerli yönetmelik ve talimatlara uygun olmak koşulu ile açıktır.
- KAYITLAR
Kayıtlar MYK ’den yapılacaktır. Kayıt formu tamamen doldurulmuş, kayıt ücreti dekontu, tekne sahibi veya sorumlu kişisi tarafından imzalanarak ve geçerli IRC ölçü belgesi, varsa reklam taşıma belgesi ve ekip lisansları ile birlikte yarış ilanına uygun olarak belirtilen zaman içinde son kayıt süresi olan 27 Mart 2015 saat 17:00’a kadar tamamlanacaktır. Yarışlara katılım için 2015 yılı için geçerli olan TYF lisansı gerekmektedir. Geçici Lisanslar 35 TL’dir ve kayıt ücreti ile beraber yatırılmalıdır.
MYK-GİSBİR KUPASI 2015 için Kayıt ücretleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:
IRC 0 Sınıfında yarışan tekneler için : 150 TL
IRC 1 Sınıfında yarışan tekneler için : 150 TL
IRC 2 Sınıfında yarışan tekneler için : 150 TL
IRC 3 Sınıfında yarışan tekneler için : 150 TL
IRC 4 / Destek ve Sportboats sınıfında yarışan tekneler için: 100 TL
Kayıt ücretleri GARANTI Bankası IBAN: TR95 0006 2000 1500 0006 2978 29 numaralı hesaba yatırılmalı ve dekontlar kayıt formunda bulunan ilgili adrese gönderilmelidir. Banka dekontuna tekne adı ve yelken numarası yazılması tavsiye olunur. Kayıtların geçerli olması için gerekli belgeler, IRC sertifikası ve dekont eksiksiz gönderilmiş olmalıdır.
Daha fazla bilgi ve destek gerektiği takdirde [email protected] adresine e-mail atılabilir ve/veya 0 216 467 31 67 no.lu telefondan destek alınabilir.
Yarışa katılan tekneler, www.marmarayelken.org.tr sayfasında bulunan forma gerektiği gibi ekip listesini girdikten sonra, şayet herhangi bir ekip değişikliği yapmaları gerekirse, bu mümkündür. Ekip listesinden çıkan kişi ve yerine giren kişinin bilgileri yine aynı formda bulunan ‘Ekip değişikliği yapmak istiyorum’ isimli bölümden yapılabilir.
Şayet ekip değişikliği ilk yarış günü yapılacaksa, bu durumda ilk uyarı işaretinden bir saat öncesine kadar sekreterliğe yazılı olarak yapılabilir. Kayıt listesinde ismi bulunmayan kişilerin tekne üzerinde bulunması halinde bu diskalifiye (DSQ) sebebidir.
Kayıt formunda Sorumlu kişi olarak deklare edilmiş olan kişinin teknede bulunması zorunludur. Sorumlu kişi kaydını tamamladığı durumda bu Yarış İlanındaki kuralları ve bilgileri kabul etmiş sayılır.
Geçerli ölçü belgesi olmayan bir teknenin bu yarışa katılmasına izin verilmeyecektir.
Yarışlara kaydını yaptıranlar bu talimat ile bu talimatın atıf yaptığı tüm kuralları kabul etmiş sayılırlar.
Organizasyon Otoritesi veya Yarıs Komitesi, nedenini bildirmek ve ilk yarısın startından önce olmak kaydıyla bir teknenin kaydını red veya iptal edebilir veya yarışçıyı ihraç edebilir (RRS 76.1).
- YARIŞ SEKRETERLİĞİ
Yarış Sekreterliği, Marmara Yelken Kulübü- Sahil Tesisleri’nde bulunacaktır.
- START SİSTEMİ
IRC 0 için Sarı, IRC I için Yeşil, IRC 2 için Lacivert, IRC 3 için Mavi, IRC 4 için Turuncu, Destek sınıfı için Bordo, Sportboats sınıfları için Beyaz flamalar uyarı işareti olarak kullanılacaktır.
Startlar RRS 26 uyarınca aşağıdaki gibi verilir:
+5 dakika Sınıf Uyarı işareti toka
– 4 dakika Hazırlık işareti “P” ya da “I” toka
– 1 dakika ve “P”ya da “I” arya,
0 START Sınıf Uyarı işareti arya
Start Hattında tekneler Komite Botunun sancağından geçerek kendilerini tanıtacaklardır.
Sınıfların ayrı ayrı yada birlikte start etme kararı, kayıt ve startlar sayısına göre yarış kurulu tarafından verilecektir.
- ROTA
Tüm sınıflar için ofsetli Rüzgarüstü-Rüzgaraltı rotası uygulanacak olup rüzgarüstü finiş planlanmıştır.
IRC0 – IRC 1 – IRC 2 – IRC 3 Rotası :
Start – 1 – 1A – 2 – 1 – 1A – 2 – 1 – 1A – 2 – Finiş
IRC 4 – Destek – Sportboats Rotası :
Start – 1 – 1A – 2 – 1 – 1A – 2 – Finiş
Alternatif rota :
Hazırlık işaretinden sonra olmamak koşulu ile uluslar arası “D” (Delta) kod bayrağı toka edilmesi halinde aşağıdaki Alternatif Rotalar uygulanacaktır.
IRC0 – IRC 1 – IRC 2 – IRC 3 Rotası:
Start – 1 – 1A – 2 – 1 – 1A – 2 – Finiş
IRC 4 – Destek – Sportboats Rotası:
Start – 1 – 1A – 2 – Finiş
- START HATTI
Caddebostan Marmara Yelken Kulübü açığında sancakta demirlemiş hakem botundaki TURUNCU kerteriz bayrağı ile iskele ucuna atılmış şamandıra arasındaki hattır. Start rüzgarüstünedir.
- FİNİŞ HATTI
Offset şamandıranın rüzgarüstünde olup, sancakta demirlemiş MAVİ bayraklı hakem botundaki turuncu kerteriz bayrağı ile sancak ucuna atılmış şamandıra arasındaki hattır. Finiş rüzgarüstünedir. Deklarasyon mecburiyeti yoktur.
- PROTESTO SÜRESİ
Her teknenin protesto süresi son yarışındaki kendi finişini müteakip 60 dakika ile kısıtlıdır.
- YARIŞ SÜRESİ
Her sınıfın lider teknesinin finişinden itibaren 30 dakikadır.
- PUANLAMA
Yarışlarda “Time on Time” sistemi kullanılacaktır. Bu sisteme uygun olarak her yarışta bu sınıfların “Düzeltilmiş Zamanı ” hesaplanacak ve derecelendirilmesi RRS Ek A düşük puan sistemine göre yapılacaktır.
Toplamda 4 yarış olarak planlanmış olup derecelendirme yapılabilen yarışlar üzerinden puanlama yapılacaktır.
Her sınıfta en az puan alan tekne birinci olmuş sayılacaktır.
Şayet teknelerin aldıkları Puanlar arasında eşitlik varsa, bu durum RRS A8’ e göre bozulacaktır. Bütün yarışlar tamamlandığında her sınıfta en az puan alan ilk üç tekne ödüllendirilecektir.
- NETİCELER
Yarış günleri resmi yarış neticeleri Yarış Sekreterliğine asılacaktır.
Ayrıca resmi neticeler www.marmarayelken.org.tr sitesinden de yayınlanacaktır.
- ÖDÜLLER
Her IRC sınıfında, Destek sınıfında, Sportboats sınıfında (Division 1 ve Division 2) ilk üçe ödül verilecektir.
- SORUMLULUK
Kuralların Kabulü:
İş bu Yarış Talimatında belirtilen Kurallarla yönetilen bu yarışa katılmak ile her yarışçı ve tekne sahibi veya sorumlu kişisi:
a) Yarışın bu Kurallarla yönetileceğini,
b) Kurallar uyarınca verilecek cezaları ve diğer uygulamaları, içindeki Temyiz ve gözden geçirme hakları saklı kalmak şartı ile karşılaşılabilecek her olayın, Kurallar uyarınca kesin bir kararı olacağını kabul edeceğini ve böyle bir karara bağlı olarak, herhangi bir hukuki merci veya mahkemeye başvurmayacağını kabul eder.
Yarışma Kararı:
RRS Temel Kurallar 4 gereğince bir teknenin yarışa katılma kararı veya yarışa devam etmesi sorumluluğu sadece tekne sahibi veya mesul kişisi ile teknede yarışanlara aittir.
Organizasyon Otoritesi:
Bu yarışları düzenleyen Marmara Yelken Kulübü yönetimi ile Türkiye Yelken Federasyonu, Yarış ve Protesto Kurulları ve varsa yarışın Sponsorları yarışlarda veya bunların hazırlık safhalarında, Yarış Talimatları, Yarış Rotası ve alınan diğer kararlardan dolayı teknelere, yarışanlara, tekne sahibine veya sorumlu kişi ile diğer mürettebatına, dolaylı veya dolaysız meydana gelecek herhangi bir kayıp, zarar, hasar, ölüm ve yaralanmalar dahil olmak üzere hiç bir sorumluluk taşımazlar.
Yarışa kaydını veren tekne sahibi veya mesul kişisi ile katılan yarışçılar bu hususu peşinen kabul etmiş sayılacaklardır.
Sorumlu Kişi:
Bir teknenin, o yarışta yarışan sahibi veya skipperi sorumlu kişisidir. Yarış süresince organizasyon kurulu, yarış kurulu veya protesto kurulu ile kendisi veya yazılı yetki verdiği kişi muhatap olacaktır. Tekne sahibi/sorumlu kişi; kendisi veya yetki verdiği kişi dışında sözlü/yazılı iletişim veya yapılan telsiz muhaberesinden sorumludur.
- SİGORTA
Organizasyon Kurulu tüm tekne sahiplerine, tekne ve yarışçılar dahil, üçüncü şahıs mali mesuliyet sigortasına sahip olmasını önemle tavsiye eder.