Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz GİSBİR’i ziyaret etti
Burada ilk olarak gemi inşaacıların ve armatörlerin sorunlarını dinleyen Cevdet Yılmaz, tersane gezilerinin kendisi için çok verimli olduğunu ifade ederek Yılmaz ‘’Sektörü sahada tanıma imkanı buldum. Bunun için herkese çok teşekkür ediyorum.’’ dedi. Avrupa’nın içinde bulunduğu krizi değerlendiren Yılmaz ‘’Küresel kriz hepimizi etkiliyor. Önceleri bir bankacılık krizi olarak ortaya çıkan kriz şimdiler de borçlu ülkeler krizi olarak devam ediyor’’ şeklinde konuştu.
Bakan Yılmaz’ın açıklamalarından satır başları:
Bu kriz her sektörü farklı şekillerde etkiledi. Dünya ticaretinde önemli bir daralmaya yol açan bu kriz doğal olarak gemi inşa sektörünü diğer sektörlere göre biraz daha fazla etkiledi. Aynı zamanda da geçmişten gelen arz fazlası ve talepteki keskin düşüş birleşince sektör açısından son derece olumsuz bir konjektür ortaya çıktı.
Krizin etkilerinin halen devam etiğini görüyoruz. Bu sektör Avrupa Birliği’nde de uzun zamandır hassas sektörler arasında yer almış bir sektör. Geçmişten bakıldığında Avrupa da da aslında ciddi bir atıl kapasite oluşmuş. Ülkemizde ise 2000’li yıllarda ciddi bir sıçrama yapmış. 100’ün üzerinde tersanemiz var ve bunun yanında iş yapma şekilleri de gelişti. Ayrıca bugün tersanelerimizi gezerken iş güvenliği ve çevre duyarlılığının da üst seviye de önemsendiğini gördüm. Bu oldukça önemli bir konu. Gezdiğim tesislerde bunları görmekten çok mutlu oldum.
Krizlere karşı oldukça hassas bir sektör olduğu için bu gerçekleri göz önünde tutarak planlar yapmalıyız. Geçmişte yaşadığımız sıkıntıları da göz önünde tutarak, onlardan dersler çıkararak geleceğe dönük uzun vadeli bir perspektif ile bakmalıyız. Bir taraftan krizin etkilerini nasıl en aza indirebiliriz diye düşünürken bir taraftan da bu sektörü nereye götürmek istiyoruz kamu özel ve özel kurumlarla buna karar verip ona göre stratejiler yapmalıyız. Bu kapsamda da bakıldığında bugün Ar-ge ve inovasyon çok önemli. Yine bu sabah tersaneleri gezerken gördüm, elektrik enerjisi üretebilen gemi yapabiliyoruz ve bu konuda patentimiz var. Bu katma değeri 50 kat artırıyor. Dolayısıyla bu sektör ile ilgili üzerinde durmamız gereken en önemli konulardan biri Ar-ge ve inovasyon. Yeni tip gemiler, yenilikçi gemiler, katma değeri yüksek, arz fazlası olmayan ama dünyanın da gidişatına uygun gemiler yapmak gerekiyor.